Treći studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija

Program

Program Kongresa 2017.

16.06.2017., PETAK

  • 14.00 –  16.00  Registracija sudionika (Aula fakulteta)
  • 16.00 –  16.30  Svečano otvorenje Kongresa (Dvorana 1)
  • 16.30 -   17.15  Plenarno predavanje I (Dvorana 1)
  •                    Prof. dr. sc. Marina Šantić, dipl. san. ing.: „Emergentni mikroorganizmi koji se prenose putem hrane“
  • 17.15 – 17.30  Zajedničko fotografiranje i coffee break (Aula fakulteta)
  • 17.30 – 18.15  Plenarno predavanje II (Dvorana 1)

                    Doc. dr. sc. Aleks Finderle, dr. med.: „Prehrana i poremećaji prehrane u trudnoći“

  • 18.30 – 20.00 Studentska sekcija I (Dvorana 1)
  1. Josip Moharić, Ilijana Sedlo  Korisni učinci polifenola na crijevnu mikrobnu floru i njihov utjecaj na zdravlje ljudi
  2. Ana Bura  Nanotehnologija u prehrambenoj industriji 
  3. Ivan Franin, Lucija Knez  Smanjenje stvaranja akrilamida u učestalo konzumiranoj hrani
  4. Bobana Samardžija Utjecaj alternativne i konvencionalne terapije na promjenu sastava masnih kiselina u jetri dijabetičnih štakora 
  5. Melanie Tepuš, Eni Tomović, Katharina Marić, Lidija Stošić  Crno-bijeli svijet: ovisnost i štetnost kazomorfina
  6. Lea Rostohar  Teški metali u hrani
  7. Ana Maria Dekanić, Renata Volf   Mlijeko i mliječni proizvodi – inhibicija demineralizacije tvrdih zubnih tkiva
  • 20.00 - 21.00  Svečana večera (Aula fakulteta)

 

17.06.2017., SUBOTA

  • 9.00  Vožnja autobusom do Opatije (Jadranski trg)
  • 10.15 – 11.00  Plenarno predavanje III (Villa Antonio)

          Kristina Baraba Dekanić, dr. med.: „Važnost prehrane dojenčeta I malog djeteta – temelj zdravog odrastanja“

  • 11.00 –  11.15 Brunch
  • 11.30 –  12. 45  Studentska sekcija II (Villa Antonio)
  1. Tea Šokčević, Mislav Škrobo Genetički preinačena hrana: pravna regulativa u Hrvatskoj i svijetu
  2. Lucija Vučković, Milica Resanović  „Fat talk'' vs.. samoafirmativni govor - utjecaj na zadovoljstvo tijelom 
  3. Kristina Basarić  Minerali u komercijalnim voćnim sokovima 
  4. Marija Livajić, Tijana Brandmajer, Vanna Tramontana  Lorenzovo ulje: mit ili istina?
  5. Božica Kovačević  Biogreni amini i mikrobiota u fermentisanim proizvodima od mesa
  6. Martina Demaria, Paula Georgev  Utjecaj kuhanja na fitokemikalije u povrću 
  • 13.00 –  14.30  Edukacijska radionica I (Villa Antonio) "Primorski pijat" Kristijana Kozmića - nacionalni kuhar
  • 14.30 –  14.45 Coffee break
  • 14.45 –  16. 15 Studentska sekcija III (Villa Antonio)
  1. Ante Prpić, Andrea Radolović  Malnutricija u neurološkim bolestima
  2. Leonarda Latin  Uloga prehrane u Parkinsonovoj bolesti 
  3. Petra Baumgartner, Lucija Kefelja  Dijetoterapija i klinička prehrana gastroezofagealne refluksne bolesti
  4. Marija Perić, Valentina Šokec  Prehrana u bolesnika na dijalizi
  5. Andrea Stojić, Ivana Žgrablić, Iva Košuljandić  Promjena apetita kod osoba starijih od 75 godina
  6. Mateja Lukšić  Stilovi prehrane studenata sestrinstva na Sveučilištu Sjever
  7. Jasmina Hasanović, Andrea Bilandžija  Prehrambene preporuke i prevencija pretilosti kod osoba s invaliditetom
  • 16.15  Ručak i slobodno vrijeme
  • 18.30  Vožnja autobusom do Rijeke
  • 22.00  Party

 

18.06.2017., NEDJELJA

  • 9.30 – 10.00  Zdravi doručak (Aula fakulteta)
  • 10.00 – 11.00  Studentska sekcija IV (Dvorana 1)
  1. Martina Katušin  Prehrana majke i dojenje
  2. Minela Hadžić, Zerina Suljić  Obesitas u djece oboljele od celijakije
  3. Dorian Srok  Barijatrijska kirurgija u liječenju patološke pretilosti 
  4. Andrej Belančić, Luka Vranić  Status vitamina D u studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
  5. Marija Prčić  Ishrana kod sindroma policističnih jajnika
  6. Tihana Jandri  Važnost samosuosjećanja i fleksibilnog ograničenog jedenja u regulaciji tjelesne težine
  7. Gabrijela Glavašić, Dolores Makovac Konzumacija čaja od kamilice kod trudnica utječe na prijevremeno zatvaranje ductusa arteriosusa kod fetusa?
  • 11.10 - 11.30 Karla Ferk predstavljanje udruge EN Diets-a (Europska mreža studenata dijetetike)
  • 11.30 –  12.00  Coffee break (Aula fakulteta)
  • 12.00 –  13.30  Edukacijska radionica II (Dvorana 1) Važnost senzorske analize u procjeni kakvoće meda - Praktični aspekti - doc. dr. sc. Dražen Lušić dipl. san. ing., dr. sc. Valerija Majetić Germek dipl. san. ing.
  • 13.30 –  15.00  Poster sekcija
  1. Matija Pajić, Katarina Radobuljac, Anja Radovan  Perioperativna enteralna prehrana kirurških bolesnika 
  2. Martina Vukašinović, Iva Volarić Prehrana bolesnika sa sindromom kratkog crijeva - prikaz slučaja 
  3. Anja Tomić, Dora Korman, Mirna Rozić, Iva Hojsak  Isključiva enteralna prehrana u terapiji pedijatrijske Crohnove bolesti
  4. Dina Rajović, Petra Remenarić  Mikrobiom i probiotici- zajedničko djelovanje na središnji živčani sustav
  5. Andrej Belančić, Ivan Ševeljević, Ivan Vuksan, Nives Živković  Ekstremna pretilost i opstruktivna sleep apnea
  6. Iva Zaborski, Dorotea Zagorec, Veronika Živić  Kontrola kvalitete bezglutenskih proizvoda 
  7. Andrej Belančić, Marija Krpina  Debljina i hipogonadotropni hipogonadizam – kokoš ili jaje? 
  8. Valentina Liović, Ružica Luksanović, Nikolina Vulić, Katarina Dodig Ćurković, Domagoj Benić Anorexia nervosa 
  9. Ante Prpić, Andrea Radolović, Ana Srdoč  Informiranost pacijenata o pravilnoj prehrani kao mjeri prevencije i liječenja bolesti
  10. Andrej Belančić, Marija Krpina  Pravilna prehrana u trudnoći 
  11. Leonarda Latin Problemi prehrane dojenčeta s Downovim sindromom i defektom atrioventrikularnog septuma: nedostaci roditeljske potpore ili srčana bolest?
  12. Ena Perin, Karla Sladoljev  Prirodni pripravci kao pomoć u liječenju urinarnih infekcija 
  13. Renata Volf, Ana Maria Dekanić  Preoperativna i postoperativna ishrana kod oralnokirurških i maksilofacijalnih pacijenata 
  14. Tijana Brandmajer, Emilija Nikolic The most popular diet in Montenegro and its efficiency
  15. Katarina Radobuljac, Anja Radovan, Matija Pajić Nutritivna potpora onkoloških bolesnika
  16. Anja Radovan, Matija Pajić, Katarina Radobuljac Prehrana u bolesnika s malapsorpcijskim sindromom usred celijakije
  • 15.30 - Svečano zatvaranje Kongresa i proglašenje najboljih studentskih radova (Dvorana1)

 

 

 

 

 

Program Kongresa 2016. (klik)

Program 2016.

(Rijeka - Opatija, 10. – 12. lipanj 2016.)

10. 06. 2016., PETAK

• 14.00 – 16.00  Registracija sudionika (Aula fakulteta)
• 16.00 – 16.30  Svečano otvorenje Kongresa (Dvorana 2)
• 16.30  - 17.15  Plenarno predavanje I (Dvorana 2)

Doc.dr.sc. Srećko Severinski : „Endokrinološki pristup preuhranjenom djetetu“

• 17.15 – 17.30  Zajedničko fotografiranje i coffee break (Aula fakulteta)
• 17.30 – 18.15  Plenarno predavanje II

Doc.dr.sc. Mirjana Graovac.: „Poremećaji prehrane u adolescenciji: anoreksija, ili odustajanje od potrage za identitetom?“

• 18.15 – 19.45  Studentska sekcija I (Dvorana 2)

          1. Petra Palatinuš, Kristina Vrbanec: Šećerna bolest i oralno zdravlje
          2. Abičić Ivan, Arambašić Jerko, Jerković Lora, Milas Ana-Maria, Milas Vesna: Povezanost intrauterinog zastoja u razvoju s pojavom pretilosti i dijabetesa u starijoj dobi
          3. Ana Bura: Biotehnologija hrane
          4. Melany Ćurić, Sanja Klobučar-Majanović: Obezogeni u prehrani – novi krivci za debljinu?
          5. Lea Nikolić: Razina glutamata u jetri dijabetičnih i polifenolima tretiranih štakora
          6. Lea Rostohar, Katharina Marić, Karla Dubaić, Adriano Pavletić: Razina glutationa i aktivnost katalaze u mitohondrijalnoj i citosolnoj frakciji jetre miša nakon oštećenja tetraklorugljikom
          7. Vanna Imširović, Jasminka Giacometti: Antioksidacijski status bubrega u dijabetičnih i polifenolima tretiranih štakora

• 20.00 – 21.00  Svečana večera (Aula fakulteta)
• 21.00   Party dobrodošlice

11. 06. 2016., SUBOTA

• 8.45  Vožnja autobusom do Opatije (Jadranski trg)
• 10.00 – 10.45  Plenarno predavanje III (Villa Antonio)

Doc. dr.sc. Marko Boban: „Probir na povećani nutritivni rizik u kardioloških bolesnika“

• 10.45 – 11.00  Coffee break
• 11.00 – 12.30  Studentska sekcija II

          1. Dolores Marinić, Dora Marić: Salmonella u hrani
          2. Ivan Jakopčić, Ana Klanac, Franjo Carović, Ivana Mikolašević: Metabolički sindrom i akutni pankreatitis
          3. Ormanec Ema, Tea Pergar Bakač: Soja i rak dojke
          4. Nikolina Jurišić, Marcela Bašić:  Zaslađena pića, antioksidansi i njihov utjecaj na pojavu reumatoidnog artritisa
          5. Marija Perić, Marko Perković, Brankica Mijandrušić-Sinčić: Prehrana kod akutnog i kroničnog pankreatitisa
          6. Mehmed Duraković, Almira Dzafica, Sajdin Smajić, Una Piralic, Arabella Musić,  Edina Mesić, Mirveta Mulalić, Emina Gradinović, Ena Egrlić: API proizvodi Unsko-sanskog kantona u prevenciji i liječenju hroničnih nezaraznih oboljenja
          7. Amina Gačo, Azra Bećiraj, Vildana Jogić, Nadija Gačo: Utjecaj korijena čičoke na šećernu bolest

• 12.30 – 13. 00  Ručak
• 14.00 – 15.30  Radionice
(Thalassotherapia Opatija, Milenij Choco Svijet)
• 15.30 – 17.00  Slobodno vrijeme
• 17.00 – 18.30  Studentska sekcija III (Vila Antonio)

          1. Kristina Labinjan, Ana Milardović: Najveći izazovi u provođenju parenteralne prehrane u nedonošćadi
          2. Marija Perić, Lucija Milolović, Maja Abram: Mediteranski začini- više od okusa
          3. Dolores Makovac, Alma Starčević, Nataša Katalinić, Sanja Balen: Prehrana prema krvnim grupama
          4. Emanuela Ilijić, Klara Grahovec, Goran Palčevski: Ketogena dijeta
          5. Gaia Božac: Biljni pripravci u liječenju zdravstvenih tegoba: koliko su studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci upoznati s temom?
          6. Ivana Stojčević, Nensi Živković: Simbiotički koncept – probiotici i prebiotici kao dodaci hrani
          7. Klara Brnić, Igor Prpić, Jelena Radić:  Da li prehrana bogata mastima može biti lijek?
          8. Pegi Pavletić, Valentina Štimac, Bobana Samardžija, Martina Matešić: Usporedba polifenola kakao mase različitog porijekla

• 18.30 – 19.30  Večera
• 20.30 – 21.30  Vožnja turističkim brodom do Rijeke
• 22.00   Party

12. 06. 2016., NEDJELJA

• 10.30 – 11.00  Zdravi doručak (Aula fakulteta)
• 11.00 – 12.30  Studentska sekcija IV (Dvorana 1)

          1. Anja Radovan, Andrej Belančić, Marija Troskot, Goran Poropat: Prehrana u bolesnika s fenilketonurijom
          2. Nives Živković, Goran Palčevski: Kurkuma, komplementarna metoda liječenja upalnih bolesti crijeva
          3. Željka Polonijo, Klara Pulić, Anamarija Plazonić, Maja Abram: Terapijski učinak meda
          4. Andrea Arefljev, Ivana Božinović, Melany Ćurić, Božidar Vujčić: „Manje soli- više zdravlja“- predstavljanje hrvatskog nacionalnog programa za smanjenje konzumacije kuhinjske soli
          5. Iva Vrsaljko, Svetlana Imbrišić, Elida Ilijazi: Prehrana i tjelovježba u terapiji Diabetesa mellitusa tipa 2 kod djece – prikaz slučaja
          6. Marina Katušin: Prehrana i plodnost
          7. Patricija Jakopović, Lucija Jakopović, Maja Abram: Pelud u apiterapiji
          8. Andrea Arefljev, Ivana Božinović, Ivica Pavić: Prehrana pacijenata nakon akutne gastrointestinalne infekcije

• 12.30 – 12.45  Coffee break (Aula fakulteta)
• 12.45 – 13.45  Edukacijske radionice (Dvorana 1, Dvorana 2)
• 14.00 – 16.00  Poster sekcija

          1. Din Duraković, Nina Marčac:  Ketogena dijeta – kontroverze i otvorena pitanja
          2. Martina Vidović, Petra Švenda:  7 nijansi banane
          3. Valentina Viljevac, Sofija Vujić: Istina o kokosovom ulju
          4. Nino Zahirović: Amigdalin- antitumorska moć zabranjenog vitamina
          5. Kristijan Bosilj, Davor Vidović, Gabrijela Begić, Ivana Gobin: Antibakterijsko djelovanje propolisa
          6. Josip Aničić, Franjo Carović: Utjecaj malnutricije na masu lijeve klijetke u ''North – Malagasy '' dječjoj populaciji
          7. Andrea Radolović, Ana Srdoč, Mirjana Graovac:  Bulimia nervosa
          8. Ante Prpić, Katarina Radobuljac, Ana Milardović: Problemi prehrane i sindrom kratkog crijeva u prijevremeno rođenog dojdenčeta s operiranim nekrotizirajućim enterokolitisom- prikaz slučaja
          9.  Nives Šalek, Dora Savanović, Maja Jelinčić, Silva Zupančić-Šalek: Severe scurvy presenting with haemorrhagic diathesis in a young man
          10. Andrej Belančić, Marija Krpina:  Giht i hiperuricemija
          11. Iva Pozderac, Ena Perin, Đurđica Cekinović: Infekcije prenosive hranom
          12. Iva Pozderac, Martina Vukašinović: Bolesti povezane s glutenom
          13.  Ingrid Šutić: Utjecaj prehrane na incidenciju kolorektalnog karcinoma
          14.  Andrej Belančić, Anja Radovan, Goran Poropat: Prehrana u bolesnika s kolelitijazom
          16. Mislav Škrobo, Tea Šokčević: Ketogena dijeta u liječenju epilepsije u djece
          17. Kristina Lipovac, Dijana Mance, Sergej Nadalin:  Primjena stabilnih izotopa vodika i kisika u dijagnostici i istraživanju pretilosti
          18. Andrej Belančić, Antica Đuletić-Načinović: Neutropenijska dijeta u hematološkim zloćudnim bolestima

• 16.30        Svečano zatvaranje Kongresa i proglašenje najboljeg studentskog rada (Dvorana 2)